четвер, 17 вересня 2015 р.

         Робота по каністерапії в нашому центрі

Каністерапія у Центрі «Еверест» використовується як психотерапевтична методика, що сприяє розвитку розумових і емоційних здібностей, поліпшення рухових функцій і моторики, а ще доступний та ефективний вид допоміжної терапії.

До реабілітаційного Центру «Еверест» із величезним задоволенням як на роботу приходить чотирилапий «професор» лабрадор Горан із своєю господинею Малгожатою Міхальською та лабрадор Дарена із Артуром Цицюрським. Проводячи час з хворими дітьми, розумні лабрадори не лише розважають їх, а й допомагають їм розвиватися. Спілкування з вихованцями позитивно впливає на нихдопомагає їй зосере­дитись, впливає на розвиток мови і здатність до навчання. 
    У закладі працівники вчать адаптуватися до життя хлопців та дівчат, які мають аутизм, ДЦП, синдром Дауна, інші страшні хвороби. Їм важко виконати навіть найпростіші рухи, вони не можуть підняти легкий предмет. Граючись з лабрадором, діти вчаться брати іграшки, робити несміливі кроки, а це вже велика перемога. Той, хто погано говорив, тепер вміє кликати Горана чи Дарену.
Вихованці  із задоволенням вивчають ази польської мови, якої люб’язно і безкоштовно навчає Малгожата Міхальська. Тепер на свої заняття пані Малгожата приходить із своїм улюбленцем Гораном.   В Горана усі щеплення є, паспорт, прізвище і взагалі – він дуже розумний собака, ми називаємо його професором. Цікаво спостерігати що дозволяє робити із собою Горан, як тішиться, граючись з ними, як леститься.


Позитивні результати каністерапії переконали навіть тих батьків, які сумнівалися, чи варто погоджуватися на заняття з собакою, тому що вправи їм конче потрібні, щоб розвивати мускулатуру та заряджатися позитивними емоціями..
    
Сеанси «чотирилапої» терапії відбуваються у Центрі двічі на тиждень (усе – безкоштовно). Є й індивідуальні, і групові. Горан виконує команди господині, а діти повторюють те, що робить він.
Горан  за командою сідає, діти стежать за ним і теж сідають. Лягає – і вони лягають, повзе – вони повзуть. Важливо, щоб вони концентрували свою увагу, зосереджувалися, реагуючи не на словесні підказки, що треба робити, а на дії Горана. Діти ходять за ним по колу, потім бігають. Далі – смуга перешкод (лавка, м’які куби, тунель, валики). Горану доводиться чекати, бо дітям не вдається так швидко виконувати вправи, як він. Наприкінці заняття обов’язково – релаксація, разом з Гораном усі лягаємо і розслабляємося.
     Горан  на диво обізнаний собака, тому заняття набувають досить динамічного характеру. Певні фізичні вправи, які раніше дітьми не виконувалися або виконувалися слабо, ми показуємо на заняттях. Спостерігаючи позитивні зміни у розвитку дітей, все більше батьків прагнуть, щоб їх малеча відвідувала такі нетрадиційні заняття.
Лабрадори Горан і Дарена стали  справжніми друзями для вихованців Центру. Вони радо повторюють прості рухи за собаками, для них це не лікування, а захоплююча гра. А найголовніше лабрадор показав свою любов, витримку, спокій, м’якість, терпимість все те, що потрібно справжньому педагогові. 





Немає коментарів:

Дописати коментар