четвер, 18 липня 2013 р.

Вінниччина — регіон рівних можливостей

     Вінниччина - один з кращих регіонів України, де існує мережа соціально-психологічних центрів для дітей та молоді з функціональними обмеженнями.
     Про це зазначила начальник відділу методичного забезпечення соціальної роботи Департаменту сім’ї та дітей Міністерства соціальної політики України Вікторія Сановська під час відвідування центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Еверест», який знаходиться в нашому місті Бар.
   

    Також участь у візиті взяла заступник директора Вінницького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольга Слободяник.
     За словами Вікторії Сановської, вагомою підтримкою для сімей, в яких існує проблема інвалідності є діяльність центрів соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями.
     «Я вражена атмосферою, що панує у центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Еверест». Адже тут клієнти почувають себе дійсно як вдома, кожен працівник закладу своєю роботою створює найкомфортніші та найсприятливіші умови для перебування та розвитку пацієнтів. Найголовнішим є те, що вихованці спілкуються з ровесниками, звикають до навколишнього середовища, отримують належний  для свого віку та писічного розвитку обсяг знань, мають можливість відновити та підтримати свій фізичний та психічний стан, стати повноцінними членами суспільства," - поділилась своїми враженнями Вікторія Сановська.
     В свою чергу Ольга Слободяник відзначила, що на виконання соціальний ініціатив Президента щодо створення рівних можливостей для дітей та людей з функціональними обмеженнями в області функціонує 5 центрів денного перебування. Зокрема, один обласний (Вінницький обласний  центр соціально-психологічної реабілітації молоді з функціональними обмеженнями "Обрій"), 3 міських - Вінницький міський "Гармонія", Барський міський "Еверест", Гніваньський міський "Джерело", та єдиний сільський Центр соціально-психологічної реабілітації молоді з функціональними обмеженнями, що знаходиться в селі Гнатків Томашпільського району. Слід зауважити, що в загальному по Україні їх 19.
     За її словами, зазначені центри є альтернативою інтернатним закладам Діти, не покидаючи сімейного середовища, отримують визначені індивідуальними програмами реабілітації послуги. Їх батьки в цей час мають можливість працювати.
«Ми можемо по праву пишатися роботою таких центрів нашої області, адже допомога дітям та молодим людям з функціональними обмеженнями це вагомий крок у розвитку нашого регіону», - наголосила Ольга Слободяник.
     Вона зазначила, що лише у 2013 році працівниками центрів соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями відвідано більше 43 тис. сімей з дітьми. З них 2316 чол. взяті на облік як такі, що опинились у складних життєвих обставинах та 2074 чол. – перебували під соціальним супроводом фахівців із соціальної роботи. У 133 сім’ях причиною супроводу стала інвалідність дітей. Всього у нашій області фахівці надавали підтримку більш ніж 3600 сімей, в яких виховуються діти-інваліди.
     В ході візиту було оглянуто приміщення центру «Еверест», відбулось знайомство з працівниками закладу та їх клієнтами.  Вікторія Анатоліївна провела аналіз наявних програм реабілітації інвалідів за якими працює центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями щодо їх відповідності Типовому положенню про центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 08.09.2005 № 877. З великим інтересом оглянула творчі роботи “еверестівців”, відмічаючи  різноманітність яскравих кольорів, що в свою чергу свідчить  про те, що діти та молодь з функціональними обмеженнями успішно долають комплекс неповноцінності, розвивається самосвідомість, творчі здібності та почуття особистої цінності.














 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар