понеділок, 15 липня 2013 р.

Досяжність, доступність, ужитковість

    Асоціація  захисту та допомоги  інвалідам «Відкриті серця» та Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» гостинно запросили наш  реабілітаційний центр «Еверест»  на благодійну акцію   літнього родинного активного  відпочинку  для дітей і молоді з функціональними обмеженнями та їх родин у село Дорожнє Вінницького району, де функціонують “Соціальні майстерні”.
     Метою акції є сприяння створенню  інклюзивного середовища для дітей та молоді з інвалідністю, формування позитивної громадської думки щодо інтеграції дітей та молоді з функціональними обмеженнями у суспільство. Створення умов для реабілітації інвалідів, які спрямовані на відновлення порушених або втрачених функцій, на активізацію компенсаторних можливостей організму, розширення кола спілкування.
   Господарі активного родинного відпочинку по-справжньому піклувалися про своїх друзів-еверестівців, бо по приїзду до Вінниці наші діти отримали подарунки: дощовики,  свіженькі пиріжечки та воду.
    У відкриті насиченої програми, яка тривала весь день, взяв участь голова обласної Ради Сергій Татусяк. Він побажав учасникам дійства незабутніх вражень, а також подякував організаторам, батькам, вихователям, керівникам закладів, де перебувають діти з особливими потребами, за віддану працю і професіоналізм.
  – Такі проекти, як нинішня акція, завжди будуть мати нашу підтримку. Адже їхня роль – допомогти молодій людині з особливими потребами виразити свою індивідуальність. Це також добра нагода для педагогів, соціальних працівників та батьків поспілкуватися між собою, обмінятися потрібною інформацією. Такі заходи мають бути частішими і масовішими, адже вони сприяють тому, щоб діти-інваліди ставали повноцінними членами суспільства, а суспільство ставало дружнім до них, – наголосив С.Татусяк.
     Урочисте відкриття благодійної акції відкривали діти та молодь з особливими потребами та вихованців дитячих будинків сімейного типу, які випускали білосніжних голубів у небо.
    Перед барчанами  постало завдання:  успішно пройти  9 наметових містечок-станцій, в яких повинні показати свою спритність, креативність, сміливість, уміння орієнтуватися в навколишньому світі, свої знання та навички, які наполегливо здобуваються в реабілітаційному центрі.
 


     Наснаги та наполегливості надавало барчанам те, що у нашій команді поруч з нами  була  Міс-України  2011року Ярослава Куряча. Всі діти хотіли би бути схожими на  надзвичайно вродливу вінницьку дівчину, яка гарна не лише зовні,  а й має прекрасну душу і щире відкрите серце.
   Перша станція мала назву - музична станція  «Карооке», яка дала для наших дітей була чудовим позитивним зарядом енергії на цілий день. Адже, наші “еверестівці” дуже люблять співати пісні, грати на шумових інструментах, продемонструвавши свої вокальні та хореографічні здібності у розмаїтті пісень та таночків.
   Слідуючі станції наші “еверестівці” пройшли без труднощів, тому що вони перегукувалися із нашими реабілітаційними програмами, що діють в центрі “Еверест” : «Арт-кухня» та майстер-клас «Барбекю»; «Креатив» – майстер-клас нетрадиційні способи малювання; «Спортивно-технічна творчість» – майстер-клас з виготовлення найпростіших літаючих іграшок;  «Світ танцю»; «Спорт-тайм» – ігри та розваги; «Козацькі  розваги»; Фотостудія; Станція  «Український сувенір».



 
 
 
   Від здивування до неймовірного  захоплення — таке переживали діти на  «Іпостанції».  Тут вони побували в ролі жокеїв, прокатавшись верхи на сумирних кониках у супроводі наглядачів.   Здавалося самі коні розуміли, що вони так необхідні для здоров’я наших дітей,бо іпотерапія  унікальна тим, що навантаження одних м’язів і розслаблення інших йде одночасно, ефективна  при певних психічних і неврологічних захворюваннях а  дозована їзда верхи зміцнює м’язовий корсет, усуває деякі вади опорно-рухового апарату.

 
  









  
  










   Пригощали всіх гостей  справжньою  смачною польовою «солдатською» кашею.
     Після частування ми переглянули чудову розважальну програму. Найбільше сподобався зразковий танцювальний ансамбль Вінницького міського палацу дітей та юнацтва “Грація” та молодіжний гурт “Прості речі” Вінницького медичного університету. Дівчата та юнаки  запрошували людей з інвалідністю до танцю. Було добре видно, що роблять вони це не вимушено а  із задоволенням, з почуттям відповідальності. Звісно, емоціям не було меж...
   На завершення  учасники свята  випустили в небо картину «Україна»,  прив’язавши її до повітряних кульок із відбитками долоньок із загаданим бажанням - зустрітися із новими друзями на наступний рік. Спостерігаючи за польотом дитячого творіння, всі трималися за руки, утворивши  свого роду живий ланцюг єднання. Єднання людських щирих душ та відкритих сердець...
   З кожним роком життя вихованців центру «Еверест» стає незрівняно яскравішим, багатшим завдяки отриманої сили емоцій та  глибини вражень, за чистотою і красою вольових напружень.  Ми переконані, що відпочинок на природі завжди був та залишається найкращим джерелом натхнення та сил. Активний відпочинок на природі та ще й в колективі  є засобом зміцнення взаємовідносин та підвищення продуктивності праці,  відволікає від повсякденної рутини, приводить тіло в тонус, а думки в порядок.
   Центр «Еверест» закликає дітей та молодь з функціональними обмеженнями міста Бар і Барського району приєднатися до «еверестівської» родини і відчути життя на повну, зрозуміти як важливо цінувати індивідуальність іншого, відчути як приємно, коли цінують Тебе, а також знайти багато нових друзів!
   Працівники і вихованці центру, їхні родини щиро дякують за наданий  транспортний засіб голові Барської районної ради Миколі Радіонову та директору Барського районного будинку дозвілля Миколі Ковалю.

Немає коментарів:

Дописати коментар