четвер, 29 серпня 2013 р.

Медогляд - справа відповідальна

      Регулярний медичний огляд дітей є одним з найбільш достовірних джерел ін­формації про те, на скільки ефективною є та чи інша терапія. Саме щорічне проведення цієї процедури дає змогу слідкувати за динамікою перебігу захворювання та змінами розвитку дітей. 
Велика увага лікувально-оздоровчим заходам приділяється саме в центрі «Еверест» – закладі тривалого денного перебування та амбулаторного відвідування, де діти та молодь віком від 7 до 35 років, що потребують особливого супроводу, мають змогу перебувати в центрі, спілкуватися з однолітками, знайти своє місце у суспільстві, перемагати біль, жаль та самотність.
Щорічно в Барському міському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Еверест» організовується медичний огляд. Такий огляд провели минулого тижня фахівці Барської РЦЛ та Центру ПМСД: терапевт, невропатолог, психіатр, окуліст, ЛОР, лаборант, сімейний лікар. Варто відмітити, що кожного року для медичного огляду в «Евересті» залучаються нові спеціалісти. За словами лікарів, медичні огляди для такої категорії дітей та молоді потрібні й корисні, адже саме завдяки ним проводиться лікувальна профілактика, визначаються показники тієї чи іншої хвороби, підтримується психічне та фізичне здоров’я «еверестівців».
 
Огляд лікарів дав можливість підкреслити позитивну динаміку перебігу захворювань клієнтів Центру та звернув увагу на важливе значення розвитку реабілітаційного закладу. Також медики відмітили, що в центрі «Еверест» створені сприятливі умови для розвитку природних нахилів, творчих здібностей та самовираження клієнтів. Акцентували увагу і на те, що діти комфортно почувають себе в «Евересті», тут вони можуть відновити та підтримати свій фізичний та психічний стан. Фахівці медицини зауважили, що в даному закладі правильно підібрані методи реабілітації: волонтерські школи (реабілітація спілкуванням), арт-терапія (реабілітація шляхом творчості) тощо.
Результати реабілітаційних програм таких як «Арт-терапія»,  «Майстерня творчості», «Бісероплетіння», «Тістопластика», а саме творчі роботи клієнтів дозволяють використати креативний доробок у якості діагностичного інструмента для оцінки психічного розвитку дитини. Зокрема, психотерапевт, Іван Троян зазначає, що арт-терапія дозволяє здійснювати більш ефективний вплив на формування емоційної сфери, спонукає до подальшого розвитку компенсаторних властивостей збережених функціональних систем. Тому різнобарв’я робіт свідчать про зниження тривожності, агресивності, сором’язливості та дуже необхідного для таких людей  набуття впевненості у своїх силах.
Офтальмолог Світлана Ткачук порівнюючи попередні візити до «Евересту» наголосила, що вихованці навчені коректному спілкуванню, взаєморозумінню і взаємопідтримці; у них сформувалося почуття дружнього і міцного колективу.
Лор Майя Кльоц відмітила неординарність творчої уяви і фантазії, яскравість, оригінальність та позитивність робіт «еверстівців», а це в свою чергу розвиває у дітей пізнавальну активність, уміння нестандартно мислити і бачити прекрасне попри всі свої обмеження.  Візити до «Евересту» дають можливість задуматися про усвідомлення системи  пріоритетів життєвих цінностей.
 Крім лікарів, і батьки тепло та гарно відгукуються про Центр «Еверест». Розповідають, що завдяки соціальному закладу вони  знайшли відчуття захищеності та затишку для власних дітей. Звільнилися від почуття загрози, страху та песимістичного настрою.
Центр «Еверест» вдячний головному лікарю ЦПМСД Володимиру Капиці та головному лікарю РЦЛ Олександру Костенку в допомозі з організацією та проведенням медичного огляду для дітей з функціональними обмеженнями.

Мар’яна МАХАН, кореспондент газети «Барчани»

 
 



Немає коментарів:

Дописати коментар