четвер, 15 жовтня 2015 р.

        В єдності сила.    

Покрова, Покрівонька... Свято релігійне й побутове, родинне, жіноче, козацьке, історичне. В Україні воно шанується з прадавніх часів, свято всіх, хто любить Україну. Козаки вважали Матір Божу своєю заступницею і помічницею. Цариця Небесна завжди була покровителькою славетного лицарства.
    Згідно з  Указом Президента України Петра Порошенка, свято Покрови, 14 жовтня, відзначається як державне – День захисника України.
    На Барщині в цей день під патронатом голови Барської районної ради Михайла Піддубного і  Барського  ГО «Самопоміч»   пройшла урочиста хода до старого кладовища,  щоб поклонитися могилі воякам УГА, які загинули захищаючи Барський район. Хода була надзвичайно хвилюючою та святковою, з великою кількістю жовто-блакитних  прапорів, з патріотичними вигуками та українськими піснями. Весь шлях до маршу приєднувалися патріоти, а подорожні  підтримували схвальними вигуками.
   Після ходи в міському парку відбулися  патріотичні культурно-мистецькі заходи,  присвячені Дню захисника України під  назвою « Золота Покрова 2015».
     На святі  дотримувалися козацьких традицій щодо створення куренів та надання учасникам козацьких  чинів: кошовий отаман, хорунжий, бунчужний, обозний, шафар,  курінний, писар тощо. 
Кожний курінь  мав свою тематику (мистецький, український побут, пісенний, стрілець, велофігурка, «піонерка» (в’язання вузлів), перша медична допомога)  та підготував відповідні завдання для утворених десятків, яким в свою чергу необхідно продемонструвати сильний характер і найкращі фізичні та інтелектуальні якості.
Центр «Еверест» брав активну участь  у розвагах та створив курінь під назвою
«Український побут».  За результатами роботи  куреня ми переконатися, що ми є гідними нащадками славного козацького роду, що в наших жилах тече кров сміливих, відважних, розумних людей – вільних козаків.

На завершення ми коштували справжній ситний і смачний  козацький куліш. Кошовий отаман  та хорунжий нагородили переможців солодкими смаколиками, а ми, «еверестівці», смакували  та інших частували патріотичним тортом, який приготувала для дітей з функціональними обмеженнями мешканка села Міжлісся Ірина Новікова.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар