понеділок, 13 жовтня 2014 р.

Мир – це не все, але все без миру – ніщо.

  Незвичайний подарунок – посилку щирості та позитивних фарб – малюнки від дітей з функціональними обмеженнями  – передав кандидат у народні депутати Верховної ради України Василь Васильович Онопенко бійцям Вінницького 9-го батальйону територіальної оборони, які захищають Україну на Сході, особисто відвідавши їх. А напередодні діти, вихованці Барського міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Еверест», взявши в руки яскраві олівці та фарби, ледь не безупинно створювали неординарні художні композиції.
Декілька десятків яскравих, зворушливих патріотичних малюнків, адресованих військовим-землякам, дуже вразили доброго друга та мецената «Евересту» Василя Онопенка дитячою проникливістю і відвертістю. На малюнках дітей поряд із сонцем, квітами, блакитним небом та веселкою – військова техніка, солдати й, звичайно ж, українська символіка.
   Кожен лист і малюнок зворушливі, оскільки створені дитячими руками та серцем, проникнуті любов'ю, гордістю і вдячністю за подвиги українських бійців. Діти дякують за мужність, бажають здоров'я, висловлюють прохання зберегти мир і спокій в Україні. Ці малюнки геть не схожі на кадри з телевізора. Війну на Сході вони сприймають не так, як дорослі. Їм не страшно. Вірять – добрі солдати із синьо-жовтими прапорами всіх врятують. «Тільки дитина може передати домашнє тепло і щире захоплення нашими військовими.
  Це дорослі можуть лукавити, а дитина завжди правдиво передає емоції, – стверджує Василь Онопенко. – Бійців ніщо інше, матеріальне, так не зігріває, які дитячі роботи, де показано, як діти турбуються, переживають за них».
Взявши на себе таке вагоме зобов’язання: доставити від особливих діток особливе «послання миру» нашим військовослужбовцям, Василь Васильович, дотримав даного «еверестівцям» слова – і особисто вручив солдатам дитячі малюнки під час свого перебування у зоні проведення антитерористичної операції, куди він спеціально поїхав.

 Відтепер наші солдати розклеюють малюнки дітей у себе в наметах, на бронетранспортерах, навіть на танках. Носять їх з собою скрізь як талісман, як джерело чогось чистого, високого, як постійний і безперервний стимул до миру – основи з основ, бо, як писав свого часу німецький та європейський політик, лауреат Нобелівської премії миру Віллі Брандт: «Мир – це не все, але все без миру – ніщо». Дитячі малюнки додають військовим упевненості в тому, що їхній героїзм не марний. 

Немає коментарів:

Дописати коментар