четвер, 5 грудня 2013 р.

Свято вареників у «Евересті»

Є вареники у хаті - в Україні все гаразд:
Всі - щасливі і багаті, щедре сонце світить в нас!
Слава хаті українській, слава нашій всій землі,
І вареникам у мисці, що на нашому столі!
 
    На гостину  до реабілітаційного центру завітав волонтерський загін  Барської ЗОШ №4. З метою збереження традицій українського народу, відродження споконвічних цінностей, підготували для клієнтів закладу цікавий захід «Свято вареників».Волонтери розказали «еверестівцям», що вареник був і залишається стародавньою українською стравою, без якої не обходиться жодне свято в Україні ще із часів Київської Русі. Хто б не привласнював собі авторство наших страв, вареник ніколи не стане від цього менше українським. Українські вареники відомі в усьому світі. Вареник-наш кулінарний бренд. За звичаєм гостя у нас зустрічають хлібом-сіллю і пригощають варениками, тому дівчатка-школярки підготували зазделегідь варенички із різноманітною начинкою. Вареники майбутніх господинь дивували своїми формами, вмістом та оздобою, а головне незабутнім смаком.


   Дівчатка-волонтери розповіли, що в Україні дуже полюбляють вареники. Ця страва з борошна та начинки вважається, нарівні з борщем, найтиповішою в українській національній кухні. Слово вареники походить від дієслова «варити». Вареник має вигляд маленького конвертика з тіста, в який загортається найрізноманітніша начинка.


   У давнину ця страва наділялася певними магічними властивостями. Оскільки  вареник за формою нагадує Місяць, йому в народі приписували відповідні  функції Місяця – сприяти добробуту і зміцненню здоров’я людини.



   Свято супроводжувалося  піснями й  гуморесками  про вареник.Окрасою  свята стали літературні герої, які викликали найбільший  шквал емоційних   овацій  - Проня Прокопівна та Свирид Голохвастов.    У цікавих конкурсах «Хто швидше зліпить вареник»  приймали участь «еверестівці» та працівники Центру.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар