пʼятницю, 10 квітня 2015 р.

Великодня писанка як символ Воскресіння.


Писанка – це неповторне багатство.
 Його треба берегти, як безцінний
скарб! Нам слід пишатися ним перед усім світом.

О.Довженко.

Нещодавно діти та молодь з функціональними обмеженнями із Центру «Еверест» разом із своєю майстринею-педагогом соціальним Смотрицькою Нелею запросили на чудовий та захоплюючий майстер-клас із декоративного розпису великодніх писанок своїх друзів-волонтерів Барського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Михайла Грушевського.
 Взявшись за писачки, за допомогою воску та харчових барвників діти розпочали творити свої писанки Хтось малював символи сонця, а комусь до душі припали рослинні орнаменти, які з давніх-давен символізувала в писанкарстві прихід весни.



  Кожна писанка — це справжній витвір мистецтва. На них зображені і сакральні символи, і обереги. Оглядаючи їх, можна лише дивуватися і дивуватися: це не просто писанки, а художні полотна! 
Але найцікавішими для студентів були писанки саме нашого регіону – подільські.  Кожен нанесений символ має своє значення, несе певний код- багатство, здоров’я, віру в те, що людина завжди може досягти омріяної мети. 
    Неля Віталіївна переконала присутніх в тому, що створити писанку може кожен, було б тільки бажання. Але до цієї справи необхідно підходити з душею, у гарному настрої і з любов’ю. 
Навіть, якщо людина не знає традиційних символів, які наносять на писанки, вона може відтворити те, що близьке їй по духу. І тоді така писанка також буде особистим оберегом для того, хто її створив.


Однією з давніх традицій на Україні є плетення пасхального вінка, який привішується біля входу в оселю і зберігається там до наступного року. Плетуть його з гілочок верби, прикрашають  різнокольоровими стрічками, квітами.
Тож нехай і на далі об’єднує наші серця писанка, нехай квітне рідна Україна під мирним небом в розливі золотого колосся, як писанка на віки-вічні! 


Немає коментарів:

Дописати коментар