суботу, 21 березня 2015 р.

 Міжнародний день щастя
     Щастя. Тлумачний словник дає нам визначення щастя: це стан людини, який відповідає найбільшому задоволенню умовами свого буття, повноті й усвідомленості життя, здійсненню свого людського призначення. А звідси  випливає, що у кожної людини воно різне, що щастя є «мале» й «велике».
    Враховуючи, що прагнення до щастя є основоположною метою людства, Генеральна Асамблея ООН, за даними проекту Dilova Mova.com, 28-го червня 2012-го року, на своєму 118-му пленарному засіданні прийняла відповідну резолюцію, в якій запропонувала всім державам - членам і структурам самої системи організації Об’єднаних Націй, а також і іншим регіональним і міжнародним організаціям, широкому громадянському суспільству, включаючи як неурядові організації, так і приватних осіб, відзначати Міжнародний день щастя, і постановила щорічно проводити його 20-го березня.
   Підтримуючи дану ініціативу із щирими  бажаннями всім і кожному бути щасливим, до Барського міського центру соціально-психологічної реабілітації  дітей та молоді з функціональними обмеженнямии  «Еверест» завітали  активісти ініціативної групи громадського об’єднання «Самопоміч»-Бар:  Олексій Пацьора,  Артур Цицюрський , Роман Мочарний та члени громадської організації «На крилах віри». 
      Справжнє щастя – це передусім вміння любити життя і людей, вміння віддавати свої сили, своє душевне тепло людям. Гості вже давно стали щирими друзями Центру «Еверест» та Асоціації захисту та допомоги інвалідам «На крилах віри».  Ото ж і в день свята  прийшли розділити радість і щастя спілкування  із неповносправними.
      Друзі  разом  взяли  активну участь у цікавому занятті з елементами тренінгу «Дозволь собі стати щасливим», який розробила та провела практичний  психолог  Центру «Еверест»  Ганна  Бродецька.   Учасники  активно обговорювали тему щастя та  поради, як бути щасливим без матеріальних цінностей. Також для підняття настрою бажали одне одному того, що, на їхню думку, зробило би щасливим ближнього.
       Таким чином ми дізнались, що для вихованців «Евересту» щастя - це сімейне коло, здоров’я, друзі та друга половинка поруч та просто жити на світі і можливість кожного дня бачити і відчувати промінчики сонця. Пролунала  думка, що щастя кожний розуміє по-своєму. Але загалом — це коли всі відчувають себе щасливими, коли усім добре, коли поряд завжди є вірні друзі, коли у світі панує взаєморозуміння!
        Наостанок всі бажали одне одному того, що не купиш за гроші, а це - найдорожче та найцінніше - здоров’я. Бажали навіть нематеріального: більше посмішок, зірочок з неба, сонячних зайчиків, веселок та промінчиків сонечка і, звичайно ж, щастя.
       Щирі почуття «еверестівців» ніби повітрям передалися навколишнім –  всі задоволені  і щасливі, бо  всі вміють радіти успіхам, допомагати, і в горі і в біді співчувати, бути  уважним…
       Щоб не втомились учасники тренінгу, вчитель-реабілітолог Анастасія Рожок перенизувала  заняття  цікавими рухливими паузами.
       Педагог соціальний  Неля Смотрицька  усіх присутніх  щиро запросила на своє арт-терапевтичне заняття «Намалюймо своє щастя!» за Вальдорфською методикою.  Творчість  захопила всіх, малювали навіть непосидючі.   Кожна творча робота несла побажання миру, здоровя   та душевної  гармонії.
       Тетяна Марущак  разом з   активістами громадського об’єднання «Самопоміч»-Бар Оксаною Бас та Станіславом  Бондарчуком із солодощами і творчими подарунками від дітей та молоді з функціональними обмеженнями  відвідали  стареньких соціального будинку «Милосердя».  У спілкуванні з мудрими, поважними та натрудженими  людьми  ми відчули, як вони страждають за своєю оселею, своїм садочком, своєю земелькою. Одне радує, що в соціальному закладі їм тепло і затишно, про них піклуються по-домашньому.
 
     На запитання: «Чи були щасливі?», відповіли: «Звичайно, я ж був молодий та здоровий!» Своє щастя старенькі асоціюють неодмінно  із здоров’ям – це коли ти здоровий, коли ти маєш родичів і свій будинок. Важко передати наші почуття щастя і радості, що ми  зуміли підтримати немічних людей похилого віку.

      Раділи  працівники, діти, молодь та їхні родини, бо щасливі з того що не озлобила нас колись кривда і хвороба, самотність і жорстокість, бо мірою нашого життя є добро, а не зло.   Отже, повноцінне щастя має тільки той, хто щедрий душею, морально високий, кого веде життям любов до людей. Своїм життям вони утверджують добро на землі й людяне в людині.







Немає коментарів:

Дописати коментар