пʼятницю, 3 липня 2015 р.

Інформаційно-виховний захід "Наркотики – крок у безодню".
Саме під такою назвою, аби вкотре застерегти дітей та молодь з функціональними обмеженнями від страшних хвороб людства, 26 червня 2015 року у Барському міському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Еверест» відбувся інформаційно-виховний захід з елементами тренінгу, присвячений двом проблемам величезної ваги: наркоманії та СНІДу з нагоди Міжнародного дня боротьби вживання наркотиками та їх незаконним розповсюдженням. 
Сьогодні стає все важче визначити, яка ж із хвороб людства ХХІ століття страшніша: СНІД чи наркоманія? Обидві вони пов’язані між собою і становлять величезну загрозу суспільству. Захворівши, людина розуміє, а часом і ні, що знаходиться у безвиході, серед чорної пустелі, і що кисень може перекритися будь-якої миті, обірвавши її життя. Не завжди людина усвідомлює, що після тимчасового розслаблення й задоволення у разі вжитого наркотику, вона ще і ще раз простягне руку за цією отрутою, не в силі зупинитися.
Головною метою даного заходу було надати більше інформації про такі страшні недуги, як наркоманія та СНІД, а також застерегти, але ні в якому разі не налякати.
Наркоманія — це стан періодичної або хронічної інтоксикації натуральною або синтетичною наркотичною речовиною, що характеризується потягом до даної речовини, а також психічною і фізичною залежністю від ефекту цієї речовини. Найбільша небезпека наркотиків у тому, що вони викликають залежність, інколи навіть після першого разу. Залежність від наркотичних засобів відбувається не лише на психічному рівні, але й фізичному. Якщо з якої-небудь причини у наркомана немає можливості прийняти наркотик, тоді у нього виникає стадія, яку медики називають синдромом абстиненту, а в побуті — ломкою.
 
При ломці у наркозалежного болить все: м’язи, голова, шлунок, суглоби. Для того, щоб зняти цей біль, наркоман вводить наркотик, який блокує певні рецептори, і біль зникає. Виходить замкнуте коло, з якого залежній людині не вибратися без допомоги фахівців. У стані збудження він своєю поведінкою нагадує сп’янілу людину, яка трохи весела, а загальмований наркоман схожий на дуже п’яну людину, у якої навіть мова недоладна. Їй здається, що вона повна сили і прагнення діяти й навіть здатна на творчі звершення. Але зрозуміло, що все це - лише ілюзія, гра уяви, викликана дією наркотичного засобу. А гальмування стану людини відчувається як слабкість, повна байдужість до всіх життєвих негараздів і перекручень долі.
Щодня доводиться чути про злочини, скоєні через наркотики, про зруйновані долі та вкорочені життя. Під загрозою опинилися підлітки, які мало знають про небезпеку наркотиків і не вміють опиратися тиску з боку наркоділків та своїх друзів.
Наркоманія є дуже небезпечна і тим, що багато людей, які вживають наркотичні речовини, є носіями вірусу СНІДу. Половину випадків ВІЛ-інфікування реєструють серед людей віком від 15 до 24 років. ВІЛ – це вірус, який спричиняє СНІД. Це захворювання, коли організм втрачає здатність боротися з різними інфекціями. Причиною збільшення кількості наркозележних осіб є те, що наркотики стали більш доступними серед молоді. Тому діти, особливо підлітки, дуже легко втягуються у залежність. Оскільки молоді люди багато часу проводять у розважальних закладах, то часто-густо саме там їх спонукають до вживання наркотичних речовин, мовляв, це не шкідливо і допоможе розслабитися. Інколи там можуть навіть пригостити якимось наркотиком, але це тільки перший раз. Потім, коли у людини з’являється залежність, вона буде приносити гроші, коштовності та інші цінні речі лише задля того, щоб їй дали «дозу».А це прямий шлях до кримінальних злочинів. У стані наркотичного сп’яніння люди не усвідомлюють небезпеки та колються одним шприцом, а це стовідсоткова гарантія підхопити вірус СНІДу.

Саме про це і йдеться мова під час кожної зустрічі із молоддю. Як уникнути страшного лиха, до уваги учнів було представлено відео-фільм та презентацію «Наркоманія і СНІД: як цього уникнути». Також, на підтвердження знань учнів, у формі гри було проведено вправу «Міфи і правда про СНІД». Діти дійшли висновку, що найголовніше в житті – це здоров’я і його слід берегти, а не отруювати сигаретами, алкоголем та наркотиками.
Протягом тренінгового заняття практичним психологом Центру «Еверест» Бродецькою А.В. з клієнтами були проведені такі вправи як «Визнач ступінь ризику даної ситуації», «Як запобігти…?», рольові ігри, розглянуто декілька життєвих ситуацій. В результаті проведеної роботи було визначено поінформованість дітей щодо абревіатури ВІЛ та СНІД та шляхи передачі ВІЛ, закріплено набуті знання щодо інфікування на ВІЛ/СНІД та способів захисту. Зустріч сприяла залученню юнаків та дівчат до здорового способу життя, пройшла в теплій та дружній атмосфері.

Немає коментарів:

Дописати коментар